Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma

Müvekkillerimizin ihtiyaçları ele alınarak anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davalarında problemlerin çözümünü sağlayabilmeniz için her türlü hukuki desteği vermeye hazırız.

Boşanma Davalarında Yabancı Uyruklu Eş

Boşanma davaları hukuk camiasında en sık karşılaşılan davalardan bir tanesidir. Boşanma çekişmeli ve anlaşmalı olarak ikiye ayrılır. Çekişmeli boşanmada kural olarak taraflardan bir tanesinin kusuru söz konusudur. Bunun yanı sıra boşanma vakıalarında eşlerden bir tanesinin yabancı uyruklu olması halinde çok ciddi sorunlar meydana gelebilmektedir. Ne de olsa boşanılacak olan eşin tabi olduğu uyruğun kuralları da Türk hukuk sistemi ile pek çok kez çatışabilmektedir.

Velayet Sorunu

Yabancı uyruklu eşten boşanma bahsinde en sık karşı karşıya kalınan sorunlardan bir tanesi de çocuğun velayetidir. Gerçekten bir tanesi yabancı uyruklu olan ve boşanan çiftlerde velayetin yabancı uyruklu eşe verilmesi durumunda çocuğun yurt dışına çıkarılması ve diğer eşin mahkemenin takdir etmiş olduğu süre kadar çocuğu ile görüşememesi hatta neredeyse çocuğunu hiç görememesi gibi durumlar ile karşı karıya kalınabilmektedir. Üstelik bu yabancı uyruklu eşten boşanma davalarında karşı karşıya kalınan sorunlardan sadece bir tanesidir. Bu gibi sorunların üstesinden en verimli şekilde gelebilmek için de her durumda bir avukattan yardım alınması lazımdır.

Görev ve Yetki Bakımından Mahkemeler

Boşanma davalarında yetkili ve görevli mahkeme olmak üzere iki ayrı kavram ortaya çıkar, Yetkili mahkeme, mahkemelerin bir davaya bakmada yer bakımından hakkı olup olmadığıdır. Bu yönüyle düşünüldüğü zaman yetkili mahkeme taraflardan bir tanesinin yerleşim yeri mahkemesi ya da çiftin birlikte yaşadığı yer mahkemesidir. Görevli mahkeme ise aile mahkemeleridir. Şüphesiz ki aile hukuku ve yabancı uyruklu eşten boşanma davaları alanında yetkin bir avukat bu konuda tereddütsüz hareket edecektir.

Türkiye’de Verilen Karar Yabancı Ülkede Geçerli mi?

Yabancı uyruklu eşten boşanıldığı zaman yabancı uyruklu eşin vatandaşı olduğu ülkede ayrıca bir işlem yapılmasına lüzum yoktur. Ne de olsa hukuk Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde tecelli etmiştir. Yani çift her koşulda ve her ülkede boşanmış sayılacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir