Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma ve Çocuk Velayetinin Alınması

2017 Yılına göre evlenen çiftlerin sayısı 2016 yılına oranla %4,2 azaldı. Ayrıca geçtiğimiz yıl boşanan birey sayısı ise 126 bin olarak belirlendi.

Çiftler herhangi bir durumdan dolayı ayrılık yoluna gitmeyi seçerek boşanma için talep de bulunabilirler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları evliliğini normal yasalar gereği işlerken, yabancı uyruklu eşten boşanma durumunda boşanma işlemlerinin biraz daha farklı olacağını bilmenizi isteriz.

Boşanmak isteyen eşler, yetkili mahkemeye müracat ederek boşanma davası için başvuruda bulunabilirler ancak yabancı uyruklu eşe sahip olan bireylerin davaları Türkiye’de direkt olarak geçerli sayılamayabilir. Yurtdışında boşanma işlemleri gerçekleşen/kesinleşen eşler Türkiye’de de yasalar gereği “Tanıma Tenfiz Davası” açmalıdırlar.

Mal paylaşımı, maddi tazminat, nafaka v.b. durumlarda da çekişme yaşanmaması için süreç boyunca tecrübeli bir avukattan hukuki destek alınması oldukça önemlidir. Boşanma davalarının daha az risk/sorun ile tamamlanması ve uzamaması için bizlerle iletişime geçerek her türlü hukuki desteği alabileceğinizi belirtmek isteriz.

Çekişmeli / Anlaşmalı Boşanma Davaları

Kendi aralarında belirli sebeplerden dolayı anlaşamayıp boşanma kararı alan eşler anlaşmalı boşanma şeklinde davalarını yürütürken, kendi aralarında anlaşamayan eşler çekişmeli boşanma davaları süreçleri üzerinden davalarını yürütmeyi tercih etmektedirler.

Çekişmeli yabancı uyruklu eşten boşanma davalarında bir taraf anlayış ile karşılarken diğer tarafın itirazlarının olması avukat ihtiyacını doğuran en büyük unsurlardan birisi olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz. Ortada olan çekişmeyi hukuk kuralları çerçevesinde en iyi avukatın çözebileceğini asla unutmamalısınız.

Velayet Davası
Velayet Davası

Boşandıktan Sonra Çocuğun Velayeti Nasıl Alınır?

Yabancı uyruklu eşten boşanma davası veya normal Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı eşleri boşanma davalarında veya sonrasında eğer çocuk sahibi iseler çocuğun velayetini alma yarışına girebilmektedirler. Ancak burada işleyiş tabii ki hakimin kararı ile sonuçlanacağını da bilmeniz gerekiyor.

Hakimler: Velayeti anne veya babaya verebileceği gibi düşük olasılık da olsa 3. bir kişiye de verebilirler. Boşandıktan sonra çocuğun velayeti nasıl alınır? Sorusunu şu şekilde açıklayabiliriz;

Boşanırsam veya boşandıktan sonra çocuğumun velayetini nasıl alabilirim diye merak eden anne veya babalar şunu bilmelidirler: Hakim, ebeveynin çocuğa nasıl bir gelecek sağlayacağını inceler ve çocuğun geleceğe dair çıkarları doğrultusunda velayetin kime verileceğine karar verir.

Bu durumda velayeti alabilmek için ise ebeveynlerin yapması gereken tek şey vardır o da, çocuğa daha iyi bir gelecek sağlayabileceğine dair savunma amaçlı velayet davası  hazırlamak. Tabii ki bu savunmayı hazırlarken avukat tarafından hukuki destek alması da oldukça önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir