www.nvi.gov.tr – Online Vatandaşlık İşlemleri ve Sorgulama

Türkiye Cumhuriyeti Devletinde insanların tüm nüfus işlemleri, adres bildirimleri, kimlik işlemleri, vatandaşlık işlemleri gibi işlemler, T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Kanunlarla belirlenen çalışma prensiplerine göre, doğum işlemleri, ölüm işlemleri, evlenme işlemleri, boşanma işlemleri, kayıt düzeltme, nüfus ve aile cüzdanı ve diğer işlemler hakkında hizmetler vermektedir.

Ülkenin tüm il ve ilçelerinde nüfus müdürlükleri bulunmaktadır. Buralardan insanlar, kimlik işlemleri, ehliyet ve pasaport işlemleri ile ikametgah işlemlerini yapabilmektedir. Ülkemize gelen yabancı ülke vatandaşları da, geçici ikametgah belgesini veya vatandaşlık müracaatlarını buralara yapabilmektedirler. Hizmetler hem e-devlet üzerinden verilmekte hem de www.nvi.gov.tr web uygulaması üzerinden sorgulamalar yapılabilmektedir.

Yapılan Sorgulamalar

Ülkemize gelen yabancı ülke vatandaşları, Türk vatandaşlığına geçmek için, bulundukları İlin Valiliğine müracaat ederler. Yapılan başvurular ile ilgili olarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşlemleri Genel Müdürlüğü, Halkla İlişkiler Şube Müdürlükleri tarafından vatandaşlık başvuru numarası verir. www.nvi.gov.tr adresi sorgulama bölümünden, başvuru numaranıza göre, sorgulama yaparak vatandaşlık işlemlerinizi takip edebilirsiniz. Vatandaşlık başvuru evraklarınızda her hangi bir eksiklik bulunmaması durumunda kısa süre içerisinde başvurunuz sonuçlanacaktır. Eksiklik olması durumunda ise ilgili kurumlardan eksik belgeler talep edileceği için işlem süresi uzayabilecektir.

Vatandaşlık İçin Ne Kadar İkamet Edilmeli

Türk vatandaşlığına geçmek istiyorsanız, Türk kanunlarına göre, Türkiye’de kesintisiz olarak beş yıl ikamet etmeniz gerekmektedir. Türk soylu ülke vatandaşları için 2010 yılına kadar ikamet süresi iki yıl olarak belirlenmişti. Türkiye’de ikamet ettiğiniz süre içerisinde, mazeretsiz olarak altı aydan fazla yurtdışında bulunursanız, ikametgah izini almanız ve vatandaşlığa geçişiniz zorlaşmaktadır. Sizler adına tüm belge işlemleri takip edilecek ve sizler tarafımızdan bilgilendirileceksiniz.

Vatandaşlık Başvurusunun Ret ile Sonuçlanması

Bir yabancı kişinin Türkiye vatandaşlığının kabul edilebilmesi için, öncelikle geçici ikametgah tezkeresinin veriliş nedeninde değişiklik oluşması gerekir. Bu değişiklikler, daimi oturma izni, çalışma izni, Türk vatandaşı olan Anne ve baba yanında yaşaması gibi nedenlerdir. Türkiye’ye yerleşme niyeti göstermeyen, turistik, öğrenci, tedavi, diplomatik, sığınmacı olduğu tespit edilen kişilerin vatandaşlık başvuruları hiçbir şekilde kabul edilmeyecektir. Vatandaşlığının kabul edilmeyeceği ilgili kişiye yazılı olarak bildirilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir