Vatandaşlık Davası | Türk Vatandaşlığı Başvurusu

Vatandaşlık hukuku Türkiye’de bulunan kimselerin ülke vatandaşı olan diğer kişilere sağlanan hak ve hürriyetlerden onlar kadar fayda sağlamasını öngören bir hukuktur.

Kişiler Türkiye’de aynı hak ve hürriyetten daha fazla faydalanmak ve Türkiye’nin yerleşik vatandaşı olmak için vatandaşlık davası açabilirler. Vatandaşlık avukatı ile görüşülmesi ve tüm detayların öğrenilerek iyi bir avukat ile davanın açılması başarılı olma açısından oldukça önemli bir durumdur.

Vatandaşlık Davası İçin Hangi Mahkemeye Başvurulur?

Yabancı uyruklu kimselerin vatandaşlık davası açabilmek için başvurmaları gereken mahkeme idare mahkemesidir. Kişiler mahkemeye bir form doldurarak ve gerekçeli bir sebep sunarak dava açabilme hakkına sahiptirler.

Vatandaşlık Davasına Başvuru Sebepleri Nedir?

  • Davaya başvuracak olan kişilerin öncelikle idare mahkemesine geçerli bir sebep sunmaları gerekmektedir. Bu sebepleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür.
  • Türk birisi ile evlenerek yerleşik hayata geçme ve artık burada yaşama isteği
  • Yabancı uyruklu kimsenin Türk bir vatandaştan çocuk sahibi olması
  • Türkiye’de eğitim gördüğüne dair burada yaşama isteği
  • Türkiye’de yatırım gibi kayda değer işler yaparak Türk vatandaşı olma talebi
  • Turizm için vatandaşlık talebi
  • Sağlık sorunları için vatandaşlık talebi
  • Kişiler bu gibi birçok gerekçeler ile idare mahkemelerine vatandaşlık davası açmaktadır.

Vatandaşlık Davası Açıldıktan Sonra Süreç Nasıl İşlemektedir?

Kişilerin vatandaşlık talep dilekçesi, birkaç adet fotoğraf ve pasaportları ile yapmış oldukları dava taleplerinin idare mahkemesine bildirilmesinden sonra dava süreci başlatılmış demektir. Bu süreç sonunda gerekli birimlere talimatlar gönderilerek kişi hakkında bilgiler toplanılmaktadır. İlgili birimler ise: Kişinin başvuru yapmış olduğu il emniyet müdürlüğü, kaçakçılık suçu emniyet amirliği ve yabancı suçlar emniyet şube gibi çeşitli birimlerdir. Bu birimlere verilen talimatlar doğrultusunda başvuru yapan kimseler ülke içerisinde huzuru bozacak ve yüz kızartıcı bir suça dahil olmuş mu bu takım işlemlere bakılır.

Kişilerin ülke içerisinde olumsuz bir hareketi yok ise mahkeme de uygun görmüş ise eğer vatandaşlık hakkı verilecektir. Ancak kişi kaçakçılık yapmış, uyuşturucu madde satmak veya bulundurmak ile yargılanmış sulh ve selameti bozacak herhangi bir işe teşebbüs etmiş ise mahkemede yetkisini kullanarak bu kişinin vatandaşlık alma hakkını ortadan kaldıracaktır. Türkiye’de yeterli şekilde faydalı olmayı belgeleyen kişilere mahkeme tarafından çift vatandaşlık da sağlanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir