Vatandaşlık Başvurusunun Takibi

Vatandaşlık kanununa göre yapılan vatandaşlık başvuru sonucunun takibi önemli bir durumdur.

Yabancı bir ülke tabiyekinde olan yabancının Vatandaşlık Kanununa göre yapmış olduğu başvurunun tamamlanmasından sonra geldiği aşamanın ve başvuru sonucunu öğrenilmesi önemli bir husustur.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sonuçlandırılan başvuru işlemlerinin bu genel müdürlüğe ait https://vatan.nvi.gov.tr internet sayfasından öğrenilebilmesi mümkündür.Bu sayfaya girdikten sonra başvurular başvuru numarası ya da başvuru bilgileri ile sorgulanabilmektedir.

Vatandaşlık Başvuru Sorgulama

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Vatandaşlık Başvuru Sorgulama sayfası genellikle yabancı hakkında yapılan işlemlere eş zamanlı olarak doldurulmaktadır. Bu hususta çok özenli çalışıldığı da bilinmektedir.Ancak yine de başvurun sonucunun belli olduğu tarihten itibaren 2 haftaya yakın bir süre beklendikten sonra başvuru makamına gidilmesi daha doğrudur.Aksi halde Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından başvuru sonucu verilen kararın ve bu karara ilişkin tebliğin başvuru makamı tarafından hazır edilmesinde sorunlarla karşılaşılmaktadır.

Vatandaşlık Başvuru Sorgulama ve Takibi
Vatandaşlık Başvuru Sorgulama ve Takibi

Vatandaşlık sorgu yoluyla vatandaşlık başvurusu sonucunun öğrenilmesi bir kısım yabancının oturduğu adresi değiştirmesi fakat bu adresi başvuru makamına bildirmemesi halinde özellikle önem kazanmaktadır. Çünkü eğer başvuru soncu olumsuz sonuçlanmış ise bu sonucun yabancıya tebliği gerekmektedir. Yabancıya adresi ve telefonu ile ulaşılamaması halinde yabancının bir kısım yaptırımlarla karşılaması da mümkündür.

Yabancının başvurusun reddi ya da yapılacak bir işlem olmadığı yönünde işlem tesisi halinde yasal yollara başvurabilmek için bu sonuçların Red Duyuru Belgesi ya da Duyuru Belgesi ile tebliği alınması bir zorunluluktur.İdare mahkemelerinde idare işleme karşı açılacak iptal davasının açma koşulu da budur. Bu işlem tebliğ alınmadan bir davanın açılması mümkün olmadığı gibi sonuç almak da mümkün değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir