Türk Vatandaşlığının Sonradan Kazanılması

Türk Vatandaşlığının Kazanılması​​​​​​ davalarında vatandaşlık için yapılan tüm başvurulara büyük titizlikle araştırılarak karar verilmektedir.

Türk vatandaşlığına geçiş işlemleri farklı şekillerde gerçekleşebilmektedir. Başvuru yaparak ya da başvuru yapmadan Türk vatandaşlığının kazanılması mümkün olmaktadır.

Türk Vatandaşı Olmanın Yolları

Türk vatandaşı olabilmek için iki farklı yol bulunmaktadır. Bu yollardan ilki vatandaşlığın doğum sayesinde kazanılması, ikincisi ise vatandaşlığın sonradan kazanılmasını ifade etmektedir. Doğum sayesinde vatandaşlık hakkının kazanılmasında hiçbir başvuruya gerek bulunmamaktadır. Sonradan kazanılan vatandaşlık durumlarında ise belirli kriterlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması ve Başvurusu
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması ve Başvurusu

Doğum Sayesinde Türk Vatandaşlığına Geçilmesi

Doğumla Türk vatandaşlığının kazanılması otomatik olarak gerçekleşmektedir. Bunun için herhangi bir başvuruya gerek bulunmamaktadır. Vatandaşlık hükümleri doğum zamanından itibaren başlamaktadır. Doğumu gerçekleşen çocuk Türk vatandaşı olan anne ya da babasının vatandaşlık haklarına sahip olmaktadır. Yani vatandaşlık hakkı soy bağına göre kazanılmaktadır. Çocuğun Türk vatandaşı olabilmesi için anne ya da babanın sadece birinin Türk vatandaşı olması yeterli olmaktadır.

Türk Vatandaşlığının Sonradan Kazanılması

Türk vatandaşlığının sonradan kazanabilmesi için farklı yollar bulunmaktadır. Bunların ilki genel hükümlere bağlı olarak Türk vatandaşlığının kazanılması olarak ifade edilmektedir. Bu seçenekten faydalanabilmek için gerekli belgelerin hazırlanarak, Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Göçmen olarak Türk vatandaşlığının kazanılmasında ise göçmen dosyası hazırlanmış olan kişilerin, vatandaşlık başvuruları bakanlığa gönderilerek onaya sunulmaktadır.

İkamet şartı aranmaksızın yeniden Türk vatandaşlığının kazanılması, belirli nedenlerden dolayı vatandaşlık hakkını kaybetmiş olan kişilerin yaptıkları başvurular sayesinde, yeniden vatandaşlığa alınmalarına ifade etmektedir. İkamet şartına bağlı olarak Türk vatandaşlığının kazanılmasında ise belli nedenlerden dolayı vatandaşlık hakkını kaybeden kişiler, istenilen kriterlere taşımaları ve Türkiye’de 3 yıl boyunca ikamet etmeleri şartına bağlı olarak vatandaşlığa hak kazanmaktadır.

Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması için yapılan evliliğin üç yılının dolması sonrasında vatandaşlığa başvurulması gerekmektedir. Evlat edinme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması, erişkin olmayan yabancı çocukların evlat edinilmesi sayesinde mümkün olmaktadır. Seçme hakkı ile Türk vatandaşlığının kazanılmasından, vatandaşlık hakkını kaybetmiş olan kişilerin erişkin oldukları üç yıl içerisinde başvuru yaparak seçim haklarını kullanmaları sayesinde yararlanılmaktadır. Memleketlerinde doğan ve Türk vatandaşlığı için başvuru yapan KKTC’liler bakanlık kararı ile vatandaşlığa geçebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir