İsim Denklik Belgesi Başvurusu

Türk vatandaşı olmaya hak kazanan kişilerin daha önceden sahip oldukları ad ve soyad bilgileri ile sonradan belirledikleri Türkçe ad ve soyad bilgilerinin yer aldığı belgeye isim denklik belgesi denilmektedir.

Bu belgede kişinin ad ve soyad bilgilerinin neden değiştirildiği ve ne zaman değiştirildiğiyle alakalı tüm bilgiler bulunmaktadır. İsim denklik belgesi Türk vatandaşlığına geçiş yapan kişiler ile bu kişilerin alt ve üst soyları ile eşlerinin başvurmaları halinde nüfus kayıtlarından yararlanılarak düzenlenmektedir. Belge başvuru yapan kişilerin önceki ad, soyad bilgilerini ve Türk vatandaşlığına geçiş bilgilerini içermektedir.

İsim Denklik Belgesi İçin Nereye Başvurulur?

Vatandaşlığa geçiş yapan kişilerin isim denklik belgesi için bulundukları yerde ki İlçe Nüfus Müdürlük’lerine başvurması gerekmektedir. 21.04.2017 tarihi itibariyle isim denklik belgesi başvuruları sadece İlçe Nüfus Müdürlük’lerine yapılabilmektedir. Yapılan başvurular İlçe Nüfus Müdürlükleri tarafından incelenmekte ve inceleme sonucuna göre de isim denklik belgesi başvuru sahiplerine verilmektedir.

İsim Denklik Belgesi Başvuru Evrakları

İsim denklik belgesi almak için nüfus cüzdanı ile İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapmak gerekmektedir. Başvuru yapan kişilere isim denklik belgesi talep formu imzalatıldıktan sonra gerekli işlemlere başlanmaktadır. Eş ile alt ve üst soy yakınlar içinde denklik belgesi başvurusu yapılabilmektedir. Yakınlar için isim denklik belgesi başvurusu yapıldığında, başvuru yapılan kişinin TC kimlik numarasının ibraz edilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu başvurular sırasında nüfus müdürlüklerine başvuru yapan kişi ile başvuru yapılan kişi arasındaki yakınlık derecesi incelenmektedir. Birinci derece yakınlar dışındaki kişiler için yapılacak başvurular sırasında vekaletname istenmektedir.

İsim Denklik Belgesi Sorgulama

İsim denklik belgesi başvuruları e-Devlet üzerinden kolaylıkla sorgulanabilmektedir. Belgenin durumunu sorgulamak için öncelikle e-Devlet uygulamasına giriş yapmak gerekmektedir. Giriş işlemleri sonrası Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasında yer alan ve kuruma ait internet sitesi üzerinden sunulan hizmetler bölümünde bulunan, isim denklik belgesi sorgulama kısmının tıklanması gerekmektedir. Bu işlem sonucu açılan sayfada bulunan TC kimlik numarası ve doğum tarihi bilgilerinin girilmesi sonrası, yapılmış olan başvurular ile alakalı gerekli görüntülemeleri yapmak mümkün olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir