Türk Vatandaşlığı Kazanma Şartları

Türk Vatandaşlığının Kazanılması

Türk vatandaşlığının kazanılması için birkaç farklı yol bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilinen ve en sık uygulananları, evlilik yoluyla vatandaşlık kazanmak ve ikamet yoluyla vatandaşlık kazanmaktır. Türk vatandaşlığına hak kazanılması her geçen sene biraz daha zorlaşmaktadır. Pek çok yabancı, Türk vatandaşlığına hak kazanabilmek için hukuki yardım almaktadır.

Evlilik Yoluyla Vatandaş Olmak

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir bireyle evlenerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına hak kazanmak, diğer vatandaşlık kazanma yollarına oranla daha muhtemel sonuçlar elde edilmesini sağlar. Bu yüzden idare makamlar Türk Vatandaşı ile evlenen yabancın bu evliliğinin formalite evlilik olup olmadığını hususunu da inceler. İdare makamlar bu durumun önüne geçebilmek için 3 yılı aşkın bir evliliğin söz konusu olması dışında başka kriterleri de göz önünde bulundurmaktadır. Çiftin aynı evde ikamet edip etmediği, birbirlerinin akrabalarıyla olan ilişkileri, müşterek çocuklarının bulunup bulunmadığı bu kriterlerden bazılarıdır. Yabancı uyruklu eşin geçmişte ya da güncel olarak fuhuş vb bir eylem nedeniyle ifadesinin alınmış olması yada mahkumiyet halinde başvurunun reddedildiği sıkça görülmektedir .

İkamet Yoluyla Vatandaş Olmak

Yabancı uyruklu kişinin, beş seneyi aşkın bir süre boyunca Türkiye’de ikamet etmesi halinde, vatandaşlık için başvuruda hakkı söz konusu olur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına ikamet yoluyla hak kazanmanın, evlilik yoluyla hak kazanmaktan daha zor bir süreç olduğu düşünülse de kamu düzenini bozmayan, Milli güvenliği tehdit edecek davranışlarda bulunmayan, Türkiye’de bir düzen kurmuş pek çok yabancı uyruklu kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaya hak kazanabilmektedir.

İkamet yoluyla vatandaşlık başvurusunda bulunanların olumlu ya da olumsuz bir sonuç almaları on iki ayı bulabilmektedir. Kamu düzenini bozmama ve Milli güvenliği tehdit edecek davranışlarda bulunmamanın yanında, Türkiye’de bir işinin olup olmaması, Türkiye’de bakmakla mükellef olduğu yakınlarının ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı akrabalarının bulunup bulunmaması gibi kriterler de göz önünde bulundurulmaktadır. Yabancı yatırımcıların Türk vatandaşlığını kazanmaları için tıklayarak yazımızı okuyunuz.

Vatandaşlık Başvurusu Reddedilirse

Vatandaşlık başvurusu reddedilen yabancıların 60 günlük süre içinde kararın iptali için İdare Mahkemesine dava açmaları mümkündür. Başvuru kararının tebliğ edildiği tarihten sonra 60 gün içinde itiraz etmeyen yabancıların dava hakkı ortadan kalkar.

Vatandaşlık sorgu ekranından vatandaşlık başvurum ne aşamada? sayfasını ziyaret ederek online vatandaşlık durumunuzu kontrol edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir