İsim Denklik Belgesi Nedir? Süreçleri Nasıl İşler?

İsim denklik belgesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanan kişilerin, Türkçe isim ile soyismi seçmelerine paralel olarak geçerli olan bilgilerini nüfus kayıtlarına işletme durumudur.

Yasalara bağlı olarak bu işlem, daha sonradan Türk vatandaşlığını elde etmiş olanların, alt ve üst soyları dahil eşlerinin taleplerine paralel olarak nüfus kayıtlarına göre düzenlenerek oluşturulur. Nüfus kayıtlarında ilgili kişinin önceki adı ve soyadı üzerinden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazandığını gösteren bir belge olarak da ön plana çıkar.

İsim Denklik Belgesi İçin Nereye Başvurulabilir?

İsim denklik belgesine ait olan işlemlerin her biri 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunun Uygulanmasına uygun olarak 75. Maddesi hükümlerine göre işlem görmektedir. Eğer ki isim denklik belgesi başvurusu yapmak istiyorsanız yerleşim yerinizde yer alan yerlerin ilçe müdürlüklerine müracaat yapılmalıdır. Fakat Genel Müdürlüğe başvurular doğrudan yapılmamalıdır. İlçelerdeki geçerli nüfus müdürlükleri başvuru için yeterli sayılmaktadır.

İsim Denklik Belgesi

Başvuru İçin Talep Edilen Belgeler

Başvuracak kişinin geçerli olan nüfus cüzdanı ya da TC kimlik katı ile başvuran kişinin TC kimlik numarası ile ilçe nüfus müdürlüğüne yapılması gerekiyor. İlgili kişinin eş, alt ve üst soy bağı kontrol edilir ve eğer ki bağ durumu yoksa özel vekaletname istenir. Ardından ise İsim Denklik Belgesi Talep Formu MERNIS’den döküldükten sonra başvuruyu yapan kişiye imzalatılır ve ardından belgenin düzenlenmesi adımların geçilir. Ardından ise yapılan başvurunun gerekli şekilde makamlarca incelenmesine bağlı olarak işlem sonuçlanır.

İsim Denklik Belgesinin Başvurusundan Sonra Gelişen İşlem Mekanizması

Nüfus ilçe müdürlüklerine başvurunun ardından ilgili personeller tarafından kontroller yapılmaktadır. Bunun ardından Denklik Belgesi Talep Formu başvuruyu yapan kişiye imzalatılır. Bunun ardından ise diğer tüm kontroller tamamlandıktan sonra yetkili kişi tarafından imzalandıktan sonra başvuru sahibine geri verilmektedir. Eğer ki bu süreçte bir problem çıkarsa ya da ilçe nüfus müdürlüğünün yetki alanına çıkan bir durum olması halinde isim denklik belgesi başvurusu Genel Müdürlüğe gönderilmektedir. Bunun akabinde ise Genel Müdürlük gereken incelemeleri tamamladıktan sonra ilçe nüfus müdürlüğüne gerekli bilgileri aktarır ve bu bilgiler ilçe nüfus müdürlüğü tarafından sizlere iletişim yolları kullanarak ulaştırılır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir